fbpx

Kompetanseutvikling

På denne siden finner du mer informasjon om fagene som er en del av studiet ved DTK.

Vi gjør studentene kjent med fagfeltets sentrale forutsetninger og utfordringer, og introdusere dem for teknikker brukt til å analysere visuelle bilder, fra kunst og fotografi til tv og elektroniske media, gjennom bruk av en rekke overlappende analytiske rammeverk. 

Vi bruker ny tilnærming til kunsthistorie, mediastudier, kjønnsstudier, litterær og sosial teori – og diskuterer deres kulturelle, politiske og estetiske betydning.

Fagene

Skolen underviser i estetiske fag som tegning, maleri, foto, skulptur og video/film samt relaterte fagområder som kunsthistorie, kunstteori og filosofi m. m. Det blir fokusert på kreative kognitive prosesser i arbeid med kunstfaglige prosjekter, design og idéutvikling. Dette for å oppnå kunstnerisk modning og selvstendighet i disse fagene.

Fagene skal stimulere personlighetsutviklingen og en individuell kreativ uttrykksform hos den enkelte student. Studentenes kreative og visuelle evner skal utvikles sammen med evnen til å se kunsten i sammenheng med andre fagområder som sosiologi, religion og politikk. Fagene skal utvikle studentenes visuell uttrykks- og kommunikasjonsevne og kritisk sans for å skape kulturell identitet.

Anbefalt Bibliografi

Concepts of modern art, Ed. Nikos Stangos
Art and illusion, E H Gombrich
After modern art 1945-2000, David Hopkins
Photography: a critical introduction, Ed. Liz Wells
A fruitful incoherence, Gavin Jantjes
Sculpture since 1945, Andrew Causey
Levende bilder, Gudmund Hummervold
Håndbok i fotografering,  Jonathan Eastland
Essential darkroom techniques, Jonathan Eastland
The digital video manual, R. Hull og J. Ewbank
Women artists in the 20th and 21st century, Uta Grosenick
Kunstverket I reproduksjon alderen, Walter Benjamin
Se på bilder, John Berger
Fargelære, Josef Albers
Farvekunstens elementer, J. Itten
Det lyse rommet, Roland Barthes
Verdens kunsten, EH Gombrich
Den Modernistiske kunsten, Clement Greenberg
Art Theory 1900, 2000, Harrison and Wood
Dette er ikke en pipe, M. Foucault
Joseph Beuys, Ina Blom
How to look at modern art, P. Yenawine
Håndbok I fotografering, J. Hedgecoe
Essential darkroom techniques, J. Eastland
The digital video manual, R. Hull og J. Ewbank
Interart, gjennom epoken med litteratur, billedkunst og musikk, Arne Engelstad
Om fotografi, Susan Sontag
Tekst og bilde, Olaf Øyslebø
Å tegne er å se, Betty Edwards
Se, Aksel Øi Jord

Fagene
Metode
Tegning
Maleri
Farge
Elektronisk medier (form og rom)
Pro digital printing
Foto
Video / film
Skulptur
Installasjon
Materiale/ tekstil
Kunsthistorie / kunstteori – Estetikk
Filosofi

Sidefag/subsidiære fag
Sampling: Språk og farge
Visuell antropologi
Kunst og vitenskap
Geometri i kunst og natur
Intro til optikk
Kreative prosess som kunstterapi
Intro til arkitektur
Intro til kunstundervisning

Fotografi og printing

Studentene introduseres til fotografi og digital billedbehandling, herunder fotoutstyr, materialer, prosesser, filmfremkalling, forstørring, ferdiggjøring og presentasjon. Det blir gitt opplæring i bruk av analogt og digitalt utstyr, generell programvare og programvare knyttet til faglig virksomhet og rettet mot kommunikasjon, design og multimedia. Målområdet er bruk av elektroniske medier som hjelpemiddel i eget skapende arbeid.

Tilrettelegging av studentenes profesjonelle liv.

Fokuserer spesifikt på form, innovasjon og metodikk innenfor studiopraksis. Det blir fokusert på kreative kognitive prosesser i arbeid med kunstfaglige prosjekter, design og ideutvikling. Dette for å oppnå kunstnerisk modning og selvstendighet i disse fagene.

I dette emnet lærer studentene å skape egne konsepter/ideer med utgangspunkt i eget uttrykk, å formidle, presentere og markedsføre eget arbeid. De lærer å utforme egen arbeidsbeskrivelse og å søke fondsmidler til finansiering av egne prosjekter.

Studentene får mulighet til å lære seg hvordan man driver et billedverksted som vender seg til alle fotografer og billedkunstnere med de høyeste kvalitetskrav. De vil lære å lage digitale fine art trykk (som er det samme som Giclee trykk) opptil 110 cm i bredde fra rull. De vil lære å montere trykk på plater, optimalisere og arkivere kunstverk, i tillegg til å kunne trykke på lerret og baklitfilm. Studentene vil lære billedbehandling (forstørring, skarphet, farge og formatkorrektur). De vil kunne trykke store formater og montere på plansjer, hefter (dobbel- eller ensidig trykk) samt individuelt tilpasse innpakninger, til forsendelse og / eller presentasjoner. 

Film

Undervisningen i film gir en teoretisk og analytisk introduksjon til fortellinger og stilarter innen levende bilder, som spillefilm og videokunst, og består av forelesninger og filmvisninger to ganger i måneden. Undervisningen introduserer sentrale temaer og debatter innen audiovisuell analyse, mens filmvisningene illustrerer og problematiserer disse diskusjonene. Vi trekker paralleller mellom kunst og film og gir kunststudentene en helhetlig forståelse av visuelle fortellerteknikker.

Studentene får mulighet til å utvikle sine kreative og visuelle evner, bygge ferdigheter i kritisk analyse av levende bilder, samt beskrive og analysere audiovisuell fortelling, stil og sjanger i et audiovisuelt verk ved å bruke riktig terminologi. De vil også utvikle en kritisk sans som gjør dem i stand til å argumentere muntlig og delta i estetiske og teoretiske diskusjoner.

Grafikk

Undervisning i grafikk skjer ukentlig, hver mandag. Vi jobber med grafiske teknikker i samsvar med skolens semesterplan. 
Studentene introduseres for flere teknikker og muligheten til å velge teknikken de vil fordype seg i. Vi jobber mest med Collagraph siden vi her kan bruke både dyptrykk og høytrykk. Tresnitt, dyptrykk/radering, monotypi og enkel silketrykk er andre teknikker vi er innom.

Kollografi er en teknikk som kan brukes både til dyptrykk og høytrykk ved å bruke relieff eller sjablonger, med stor variasjon mht de materialer som brukes som trykkplate. Platen kan variere mye, men det blir ofte brukt papp, som f.eks bokpapp. Undervisningen vil gjennomgå både dyptrykk (uten syrebad) og høytrykk. Teknikken kan også kombineres sammen med andre trykkplater, som radering på plexiglassplate. Innhold: Introduksjon til valg av platematerialer / Hvordan oppnå ulike overflater og strukturer / Materialets påvirkning av mørke og lyse valører / Flerfargertykk med bruk av flere farger på ei plate og flere plater sammen / Vedlikehold av trykkplater og verkstedpraksis. Ta gjerne med en tegning eller skisse.

Studentene lærer å skjære ut og trykke tresnitt.  Vi går igjennom de grunnleggende prinsippene og ulike metoder for flerfargetrykk (reduksjonsmetoden, flere plater og/eller puslespillmetoden).

Undervisningen gir en innføring i koldnål og strekradering. Studentene får en gjennomgang av materialer og verktøy, slik at de får kunnskaper til å arbeide videre på egen hånd. 

Skiller seg fra annen grafikk ved at man lager et enkelt trykk fra platen. Grafikken kjennetegnes ellers ved at man kan lage flere trykk fra en og samme plate. Trykket blir fremstilt ved at man ved hjelp av pensel, valse eller gummispatel eller en kombinasjon av disse påfører trykkfarge på platen. Deretter kan kunstneren tegne eller manipulere svertelaget før platen trykkes. Det lar seg kun gjøre å lage ett trykk.

klikk her for å komme til søkeskjema

Søk nå!

Hva sier tidligere studenter?

Finn ut her.

Siste nyheter

From here and from afar

From here and from afar Utstilling DTK prosjektgalleri | 14. – 24. november 2024  med Carll Goodpasture Velkommen til åpningen av fotoutstilling “From here and

Les mer »